Niels van Elzakker

Oudejaarsloten

Waar zijn de internationaal opererende bedrijven in het wielrennen ?

Is deze vraag eigenlijk ooit gesteld aan de topmensen van grote bedrijven ? Een voor de hand liggend antwoord zal zijn, dat men niet geassocieerd wil worden met doping. Echter, het verleden heeft ons geleerd dat dopingincidenten nog nooit een negatieve invloed hebben gehad op de bedrijfsresultaten en het imago van de sponsor. Daarnaast is gebleken dat het wielrennen een grote stap heeft gezet in het anti-doping beleid.  Wielrennen blijkt goed voor het imago van sponsors. 

 

Waarom ? Wielrennen ís een medium !

Een vraag die waarschijnlijk nooit gesteld wordt: Staat de sponsoring van een wielerteam wel op de lijstjes van de marketeers ? Wielrennen is met voorsprong het meest veelzijdige medium dat er bestaat: wielrenners zie je écht overal: in het verkeer, op tv, op social media en in geschreven pers. Echt overal kom je in aanraking met wielrennen en wielrenners. Wij noemen wielrenners daarom niet voor niks The Moving Billboards. 

 

Wellicht is het zo dat marketingafdelingen niet in de gelegenheid zijn om in het wielrennen te stappen.  Een wielerteam is geen RTV of online medium dat je (ad hoc) in kunt zetten. De World Tour teams en in mindere maten de Pro Tour teams genereren namelijk zo veel exposure dat het de slimste en goedkoopste manier van sportsponsoring is. In een vergelijking met de wereldsporten voetbal en Formule 1 blijkt wielrennen het meeste value for money te leveren. Om 1000 mensen te bereiken kost Fomule 1 €140,-, voetbal €50,-  en wielrennen €2,50.  Het aandeel vrouwenwielrennen wordt de laatste jaren steeds groter, juist ook doordat de belangstelling van het publiek daarvoor toeneemt.